Judy a fost o susținătoare neobosită a persoanelor cu nevoi speciale, ea refuza să accepte o viață de izolare, segregare și excludere – realitatea cu care se confruntau multe persoane cu dizabilități, când Judy era copil. Experiențele sale personale au determinat-o să viseze la o viziune diferită asupra societății, în care persoanele cu handicap sunt tratate ca cetățeni egali și li se garantează incluziune și participare deplină în societate. Pe baza acestor experiențe și a multor altora, dna Heumann a devenit o promotoare feroce a schimbării. Ea a jucat un rol important în susținerea adoptării Legii privind reabilitarea, a Legii privind educația persoanelor cu handicap și a Legii privind americanii cu handicap, precum și a adoptării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. De-a lungul carierei sale, ea a lucrat atât în interiorul, cât și în afara guvernului pentru a aduce schimbări, ocupând funcții înalte în cadrul Departamentului de Educație și al Departamentului de Stat, precum și în cadrul organizațiilor de apărare a drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Judy Heumann a condus proteste, inclusiv un protest non-stop de 26 de zile la sediul Departamentului de Sănătate, Educație și Asistență Socială din San Francisco, forțând guvernul federal să emită reglementări de punere în aplicare a secțiunii 504 din Legea reabilitării, care interzice discriminarea pe motiv de dizabilitate în programele și activitățile finanțate din fonduri federale. Aceste regulamentele așteptau aprobarea de patru ani. Regulamentele care au fost emise în urma acțiunilor de advocacy ale dnei Heumann și ale altora au schimbat total peisajul pentru persoanele cu dizabilități și au stat ulterior la baza Legii americanilor cu dizabilități.
Dna Heumann a spus odată: „Schimbarea nu se produce niciodată în ritmul în care credem noi că ar trebui să se producă. Se întâmplă în ani de zile în care oamenii se unesc, stabilesc strategii, împărtășesc și trag de toate pârghiile pe care le pot folosi. Treptat, chinuitor de încet, lucrurile încep să se întâmple și apoi, brusc, aparent din senin, ceva se va răsturna”. Moștenirea sa trăiește în progresul la care a contribuit și va fi ținută minte mult timp în viitor pentru rolul său în schimbarea atitudinii celor din jur asupra persoanelor cu dizabilități.
Acest material a fost realizat de Alianța INFONET în cadrul proiectului „Inițiativa Judy” – justiție și incluziunea universală pentru tinerii cu dizabilități din Republica Moldova și Armenia.
Scopul proiectului este de a promova drepturile persoanelor cu dizabilități prin advocacy, sensibilizare și acțiuni colective. Ne angajăm să promovăm accesibilitatea, oportunitățile egale și includerea deplină a tinerilor cu dizabilități în toate domeniile societății.