
Emma, în ce circumstanțe a avut loc întâlnirea ta cu Judy?
In anul 2016 am avut onoare de a fi nominalizată de către Consiliile Americane din Moldova pentru un schimb de experiență în Statele Unite. Programul respectiv se numește IVLP (International Visitors Leadership Program), Access for All (Access pentru toți). Acest program presupune participarea specialiștilor din 21 de țări din diferite domenii de activitate, dar având tangență și/sau legătură neaparat cu domeniu dizabilității. Acești participanți reprezintă țara lor și au ocazia de a face cunoștință cu multe organizații și instituții din Statele Unite. Programul a fost conceput ca un schimb de experiență, astfel încât participanții să-și lărgească cunoștințele și să preia modelele și bunele practici ale oamenilor și organizațiilor din Statele Unite.
Ce cunoșteai despre Judith Heumann înainte să te întîlnești cu ea?
Înaintea de a zbura peste ocean, eu nu știam că voi avea așa o posibilitate de a o cunoaște pe Judy Heumann, so văd atât de aproape, să-i dau mâna și să-i văd zâmbetul, să aud cuvintele ei inspirate și motivaționale. Știam foarte puține, doar numele ei și că a jucat un rol important în îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități din Statele Unite ale Americii.
Ce impresie ți-a lăsat interacțiunea cu Judy în SUA – țara ei de origine?
Aceasta era prima mea călătorie transatlantică, într-o țară minunată, atrăgătoare prin cultura sa diversă, unde în fiecare stat se deschide o poveste nouă și neobișnuită, care nu seamănă cu cea precedentă, nici în natura, nici în oameni, nici în mediu. Eu, fiind lector la limbi străine și având limba engleză ca a treia limba nativă, iubind-o ca pe cea în care m-am regăsit, în final zburam către meleagurile ei de origine. Eram dornică să descopăr toată frumusețea acestei limbi, chiar dacă prin intermediul domeniului dizabilității și nu într-o simplă călătorie de relaxare.
În ziua aceea, în luna martie, in Washington era o vreme minunată: cald, mult soare, un pic de vânt, iar sacura înflorită semăna mult cu livezile de vișini din țara noastră și noi am avut o vizită la Departamentul de Stat. După prezentarea oficială, am făcut o mică excursie prin clădire și apoi ne-am adunat într-un cabinet ca să vorbim mai mult despre aspecte din domeniul dizabilității. Spre final, a intrat ea – în căruciorul său, delicată și parcă mică de statură, îmbrăcată în haine deschise la culoare, care păreau să radieze fericire. Ochii îi străluceau, avea o voce deosebit de gingașă și un zâmbet permanent pe chip. A dat mâna cu fiecare dintre noi. Și numele Judy Heumann pentru mine atunci era ceva cosmic, nici nu credeam că voi vedea-o așa de aproape pe legenda, persoana care a schimbat vieți, destine și torentele apelor și gândurilor nu numai ale țării sale dar și a întregului glob – da, da, așa este. Eram onorată.
Dacă ar fi să o descrii pe Judy (la etapa vieții la care ai întâlnit-o) în 3 cuvinte, care ar fi ele?
Zâmbitoare, ochi strălucitori, hotărâtă.
Dacă ar fi să revii în trecut și să fii alături de Judy în timpul protestelor în care era activ implicată, ce lozincă ai lua cu tine?
Incluziune și echitate pentru toți.
Ce crezi că a ajutat-o pe Judy să devină un simbol și o mare inspirație pentru cei din jur?
Dacă privim mai atent la biografia ei, vom observa, că energia și caracterul ei curajos era așa de la o vârstă fragedă. Ea toată viața, din copilărie era în scaun rulant și lupta pentru locul său sub soare și anume pentru educație la care aspira foarte mult, și pe care a reușit să o obțină, în pofida multiplelor obstacole, mai ales de infrastructură, dar nu în ultimul rând – și a celor sociale. Eu cred că în marea majoritate toate reușitele ei au fost datorita caracterului său puternic, dorinței neobosite și charismei sale deosebite. Da, sunt foarte multe persoane cu dizabilități, dar puține au capacitatea de a inspira si de a mobiliza milioane de oameni – exact ceea ce a făcut Judy Heumann. Sute de oameni au venit la Washington și conduși de ea, s-au urcat, s-au târât pe treptele Capitoliului ca să fie văzuți de toată guvernarea și administrația, și toată țara, cum luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Un moment crucial în istorie – atunci când deja nu mai rămase puteri sau speranță. Judy era într-adevăr o inspirație, o voce pentru toți și toate, o eroină adevărată, după care lumea mergea, pe care o admirau și o urmau.
Apoi, mai târziu, tot în cadrul vizitei respective, eu am văzut imagini și fotografii legendare care au elucidat evenimentele din acea perioadă semnificativă. Toate se păstrează în Muzeul despre istoria vieții persoanelor cu dizabilități, despre ADA (American Dizability Act) si toata realitatea acelor zile.
În opinia mea, un rol esențial în succesul ei, l-au avut cunoștințele sale politice și juridice, dobândite la Universitatea din Berkeley din California, unde am fost și noi în vizită. Era important ca așa o personalitate să nu fie doar o simplă promotoare a drepturilor persoanelor cu dizabilități în acea perioadă dificilă a țării, dar și o sursă de cunoștințe solide despre legislație, condiții și soluții practice bazate pe experiențe proprii. Educația ei a jucat un rol crucial, părinții, care din copilărie au susținut-o, cercul ei de prieteni și colaboratori, care făceau parte din echipa ei de persoane cu gânduri asemănătoare. Toate acestea au creat condițiile necesare pentru ca, în cele din urmă, să se obțină schimbarea amendamentului și a legilor la nivel național. Astăzi, când vizitați Statele Unite, vedeți absolut toate condiții în jur create și adaptate pentru persoanele cu toate tipurile de deficiențe. Este greu de imaginat, că procesul acesta a durat 20 de ani, timp în care mii de oameni cu dizabilități din toate statele au venit la Washington DC și in fruntea lor era o femeie tânără, de statură micuță, în scaun rulant, care a dus după sine tot poporul său. Numele ei era Judy Heumann și ea a devenit legendă.
A fost ceva care te-a marcat în mod deosebit atunci când ai fost în SUA?
Vizita respectivă a fost una deosebită și au fost mai multe momente și locuri care m-au impresionat: în ceea ce privește aspectul dizabilității, anume scopul vizitei: adaptări și accesibilitate peste tot și pentru toți; transport și încăperi, instituții, usi, intrări și condiții create pentru oamenii cu toate tipurile de dizabilități, Totodată m-a impresionat natura, aerul și landșafturile geografice diverse de la stat la stat, străzile late și foarte spațioase, oamenii zâmbitori în toate locațiile, hotele, magazinele, cafenelele, organizațiile. La un moment îti părea că toți sunt din grupul tău de colegi dacă zâmbesc unul altuia. Alt lucru era legat de arhitectură: multe clădiri erau vechi dar totodată se combinau armonios cu cele noi construite, o comunitate creată pentru toți, foarte multe ceasuri pe străzile orașelor, în Chicago, Berkaley, San-Francisco. Mi-a plăcut numărul mare de muzee, pe care poți să le vizitezi după placul, preferința fiecăruia, toate fiind accesibile. M-a impresionat desigur biblioteca din Capitoliu și labirinturile despre care am citit în romane.
M-a impresionat încă ceva deosebit: ofițerii de poliție, care nu te înfricoșau cu prezența lor, dar dimpotrivă, îți zâmbeau și arătau așa de parcă îti sunt prieteni și sunt oricând gata să te asiste, ajute, să-ți explice. Si o amprentă foarte profundă a lăsat turul prin Pentagon cu ghizi bine-instruiți și profesioniști, încât dorești să-i tot asculți. O alta impresie romantică era călătoria cu corabia pe sub podul vestit Golden Gate Bridge în San-Fransisco. Trecând pe acolo, la un moment dat, căpitanul a oprit motorul și a rugat toți să păstreze liniștea – e o tradiție, să te gândești la o dorință sau la un vis, pe care-l vrei realizat în momentul când corabia trece sub acest pod glorios. Toți s-au supus și au tăcut. A fost o zi fascinantă și emoționantă.
Ce a însemnat pentru tine personal întâlnirea cu Judy?
Orice întâlnire de așa gen și cu așa persoane iconice, desigur lasă o amprentă deosebită, de neuitat în mintea și sufletul omului, mai ales dacă ține de ceva important pentru tine. A fost o întâlnire de destin. Întâlnirea aceasta a avut un impact asupra mea, impact sufletesc și o lecție de înțelepciune. Era o admirație calmă. Sunt multe persoane în viața ei, care o admiră și eu eram una dintre ele. Dar totodată eu am conștientizat că, știind istoria ei, văzând-o în viață reală, Judy Heumann corespunde acelei femei legendare și militante, despre care am citit și am auzit. Eu mi-am amintit un video cu interviul ei, unde ea povestea că, atunci când totul deja era hotărât despre schimbarea legislației și regulamentelor și ADA (American Disability Act) a fost adoptat, ea în final a izbucnit în lacrimi, fiindcă doar atunci a conștientizat pe deplin, cât de lung, epuizant și greu li s-a dat această victorie. Ea era tânără și plină de curaj, forțe și dorința de a introduce lucruri firești și schimbări pozitive în viața tuturor persoanelor cu dizabilități în toate colțișoarele Statelor Unite. Aceasta ar însemna, că dacă ea a putut și eu pot! „O cale de o mie de mile se începe cu primul pas”, cum a zis eroul unui roman cunoscut.
Vorbește-ne puțin despre proiectul JUDY Initiative implementat în Republica Moldova și despre activitățile pe care le va realiza organizația pe care o conduci.
La începutul anului curent, a fost organizat un concurs cu propuneri pentru ONG-uri din Moldova și Armenia, care au tangență cu domeniul dizabilității. Alături de alte zece organizații, ONG VIVERE a fost selectată și a participat la o instruire în Yerevan, unde am discutat și studiat aspectele și articole din Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități. Scopul acestui workshop era de a încuraja persoane tinere (și nu numai) cu diferite tipuri de dizabilități din țările noastre să se implice în promovarea drepturilor lor la nivel de oraș, raion sau chiar țara, pentru a ne implica mai intens și pentru a fi mai vizibili în diferite activități și în viața socială. Astfel noi, la reîntoarcere, ne-am luat angajamentul și am început munca aceasta, organizând diverse webinare, seminare, sesiuni și întâlniri cu tematici diferite, dar care țin de implementarea CRPD în Moldova și în orașul nostru, abordând teme legate de incluziune, educație, comunicare și implicare a părinților copiilor cu dizabilități, părinților de copii cu spectrul autist și în plan mai avem câteva idei de implementat, care sunt inedite și un pic curajoase și motivaționale pentru orașul și organizația noastră. Vreau sa menționez, că denumirea proiectului , după cum vedeți, este Inițiativa JUDY. Deci, deja din denumire este clar, că numele Judy Heumann era luat ca un cuvânt-cheie, cuvânt-simbol – un imbold pentru a încuraja și promova ideile ei, care au adus pentru un întreg popor atâtea rezultate minunate.
Acest material a fost realizat de Alianța INFONET, în cadrul proiectului „Inițiativa Judy” – justiție și incluziunea universală pentru tinerii cu dizabilități din Republica Moldova și Armenia.
Scopul proiectului este de a promova drepturile persoanelor cu dizabilități prin advocacy, sensibilizare și acțiuni colective. Ne angajăm să promovăm accesibilitatea, oportunitățile egale și includerea deplină a tinerilor cu dizabilități în toate domeniile societății.